Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az aláírás

Ahogyan azt már láthattuk a cégmódosítás különböző dolgokra terjedhet ki. A legalapvetőbb és legnagyobb súlyú, az a létesítő okirat módosítása.

Itt bármilyen cégmódosítás eszünkbe juthat.

Viszont ami az érdekes az az, hogy az aláírás és az aláírandó felek aláírási kötelezettsége nem mindig ugyanaz.

Ez alatt csupán annyit kell érteni, hogy a Cégtörvény szakaszai kimondják, hogy a létesítő okirat frissített változatát, tehát a módosult részekkel együtt, egy egységes szerkezetbe kell foglalni.

Ezt az egybe foglalt okiratot kell beadni, amikor megtörténik a változásbejegyzési kérelem beadása.

A Cégtörvény azt is kimondja, hogy ezt az okiratot elegendő, hogy ha csak a társaság jogi képviselője írja alá.

A társaság tagjainak nem kell aláírnia. Tehát arra nem lehet senkinek a részéről hivatkozni, hogy az okiratot nem írták alá a tagok, ezért érvénytelen a benyújtott irat. Nem lesz érvénytelen!

A változást elegendő feltüntetni az ügyvédi záradékban, az okirat legvégén.

Cégmódosítás gyorsan, egyszerűen.

0 Tovább

Cégmódosítás - cégnév megváltoztatása

Cégalapítás illetve cégmódosítás előtt állóknak fontos, hogy alaposan jól megfontoltam válasszanak cégnevet.

A cégnévnek természetesen vannak kötelező elemei, illetve lehetséges elemei is vannak. A cégnévnek a választott cégforma megnevezését és minimum a vezérszót kell tartalmaznia, tehát a cégnév kötelező tartalmi elemei sorrendben a vezérszó és a cégforma.

Összességében annyi a lényege a vezérszónak, hogy az különbözteti meg más cégektől a mi cégünket. A vezérszó a cégnév első helyén áll ez lehet akár egy mozaikszó vagy esetlegesen rövidítés illetve kifejezés. Fontos, hogy a cégnévben fel kell tüntetni a cég főtevékenységét. A cégnévben legelöl a vezérszónak a legvégén pedig a cégformának kell állnia.

Cégalapítást követően van lehetőségünk arra cégmódosítás keretében, hogy megváltoztassuk a cégnevünket. Az új cégnév kiválasztásánál három elvet kell figyelembe vennünk, amelyek a következőek lennének.

Egyrészt az első a cégvalódiság elve, a második a cégszabatosság és végezetül a cégkizárólagosság elvét is figyelembe kell vennünk.

Következő cikkemben szeretném részletesebben kifejteni  a három elvet amelyek nagyon fontosak a cégmódosításnál, hogy megfelelő cégnevet adjuk a cégünknek.

0 Tovább

Cégmódosítás – általában a cégnyilvántartásról

Ebben a cikkemben szeretnék bővebben írni a cégmódosítás témakörén belül a cégnyilvántartásról.Számos kérdés felmerülhet Önben, ebben a témakörben. Remélem hasznos információkkal tudok szolgálni.A cégmódosítás esetén így, ennek a frissítésének kiemelkedő szerepe van.

A 2006. évi V. törvény tartalmazza a szabályokat a cégnyilvántartásról. A cégnyilvántartás két részre osztható: az egyik lenne a cégjegyzék, amelyben a cégbíróság nyilvántartja a cégre vonatkozó adatokat. A másik rész pedig abból tevődik össze, hogy a törvény arra is kötelezi a céget, hogy további okiratokat illetve a cégjegyzékben szereplő adatokat igazoló iratokat nyújtson be a cégnyilvántartásba.

Nyilvántartásbavételről

Amint a cégalapítás lépésein végigértek csak annyit kell tenniük, ha sikeresen megalapították a cégüket, hogy a cégbejegyzési kérelmüket nyújtsák be az illetékességgel rendelkező cégbírósághoz.

A kérelem megérkezése után a cégbíróság meghozza a döntését méghozzá 15 napon belül ( ezt a cégbírósághoz beérkező kérelemtől kell számítani). A bíróság vagy elfogadja a kérelmet vagy el is utasíthatja rosszabb esetben. Ám ha pozitív döntést hoz számunkra, azaz elfogadja a kérelmünket és megtörténik a bejegyzés onnantól kezdve máris szerepelni fogunk a cégnyilvántartásban.

Cégjegyzék tartalmazza természetesen a cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát illetve a cégünk főtevékenységét,a képviseletre jogosultak neve és lakcíme, a cég jegyzett tőkéje,a cég adószáma és statisztikai számjele, a cég pénzforgalmi számláját és a cégbejegyzési végzés létrejöttének időpontját.

Következő cikkemben is a cégmódosítás témakörében fogok valami hasznossal előállni.

0 Tovább

Cégmódosítás - Mikor szükséges?

Cégmódosítás. Mikor szükséges cégmódosítást végrehajtanunk ? Kötelező-e a cégmódosítás ?  

Egyrészt kötelező a cégmódosítás, ha a tagok változnak, vagy ha esetleg a cégünk székhelye megváltozik és ez nem csak a székhelyre, hanem a telephelyre és fióktelepre is vonatkozik.

Cégmódosítás közé tartozik, ha a cégünk nevét változtatjuk meg. Ide tartozik a jegyzett tőke emelése, jegyzett tőke csökkentése. Az átalakulás, pl. szétválás, egyesülés, kiválás. Végezetül ha a cégformánk megváltozik ha korlátolt felelősségű társaságból egyszemélyes társaság lesz.

Most pedig vegyük át azt, amikor a létesítő okiratot módosítjuk a cégmódosítás témakörében maradva.

Az információmat az új Ptk-ból merítettem. Sok változást a cégmódosításban nem fedezhetünk fel 2014 március 15-e óta. Megmaradt a régi szabályozás, hogy a létesítő okiratok (társasági szerződés, alapszabály vagy alapító okirat) két módon változhat, módosulhat. A két technika a következő. Egyik a módosító szerződés, a másik pedig a legfőbb szerv, természetesen a megfelelő többségével, az előre meghatározott módon meghozott határozatával. Mind a két módszer tökéletes ahhoz, hogyha szeretnénk megváltoztatni a létesítő okiratot. Akár az első akár a második módszer alkalmazható nyugodtan. A cégmódosítás során a változásokkal egybe foglalt létesítő okiratot kell az illetékes cégbírósághoz benyújtani.

Ha esetleg nem lenne szükség a létesítő okirat módosítására ( ez akkor fordulhat elő például ha üzletrészt ruháznak át vagy netalántán vezető tisztségviselőt lecserélik) akkor, természetesen nincsen szükség arra, hogy csatolják az egységes szerkezetű okiratot a cégmódosításhoz.

0 Tovább

Cégmódosítás – Cégkivonat

Cégmódosítás témakörében hallhatták már a cégkivonat kifejezést- ám, hogy pontosan mit is takar a szó azt ebből a cikkből megtudhatják. Illetve cikkembe foglalom még azt is, hogy mit tartalmaz egyáltalán a cégkivonat milyen adatok szükségesek hozzá.

A cégkivonat egy olyan hiteles dokumentum, ami tartalmazza a cég legfontosabb adatait és azoknak a változásait. Így cégmódosítás esetén az újabb adatok is természetesen ide lesznek bejegyezve.


Ezek az adatok a következők

A cég neve, székhelye, adószáma, a cégjegyzékszám, a cég alapításának időpontja, jegyzett tőkéje, a cég tevékenységi köre és a képviseletre jogosultak adatai. A cégnyilvántartásnak ezeken kívül több fontos melléklete is van, amelyeket a cégkivonat nem tartalmaz. Ilyen lehet például a cég alapító okirata. Ezen kívül a cégnyilvántartás részét képezik még továbbá az olyan iratok, amelyek nem igazolnak semmilyen fennálló helyzetet, de a hitelezők és az ügyfelek számára ezek az iratok fontos kiindulási pontok. Ilyen irat lehet például a cég éves beszámolója

Mikor is van szükség a cégkivonatra?

Befektetőként ez a legbiztosabb mód az üzletfelünk leellenőrzésére, de a hivatalos ügyek intézése esetén is kapóra jöhetnek, például hitelfelvételnél. (Így a cégmódosítás esetén is külön ügyelni kell arra, hogy minden fontos változott adat a cégmódosítás során ide be legyen jegyezve.) Ilyen hivatali ügyintézésnél a 30 napnál régebbi kivonatokat nem fogadják el.

0 Tovább

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás

blogavatar

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás 2016, azoknak akiket érdekel a cégmódosítással kapcsolatos minden tapasztalat. Kötelező cégmódosítás

Utolsó kommentek