Ebben a cikkemben szeretnék bővebben írni a cégmódosítás témakörén belül a cégnyilvántartásról.Számos kérdés felmerülhet Önben, ebben a témakörben. Remélem hasznos információkkal tudok szolgálni.A cégmódosítás esetén így, ennek a frissítésének kiemelkedő szerepe van.

A 2006. évi V. törvény tartalmazza a szabályokat a cégnyilvántartásról. A cégnyilvántartás két részre osztható: az egyik lenne a cégjegyzék, amelyben a cégbíróság nyilvántartja a cégre vonatkozó adatokat. A másik rész pedig abból tevődik össze, hogy a törvény arra is kötelezi a céget, hogy további okiratokat illetve a cégjegyzékben szereplő adatokat igazoló iratokat nyújtson be a cégnyilvántartásba.

Nyilvántartásbavételről

Amint a cégalapítás lépésein végigértek csak annyit kell tenniük, ha sikeresen megalapították a cégüket, hogy a cégbejegyzési kérelmüket nyújtsák be az illetékességgel rendelkező cégbírósághoz.

A kérelem megérkezése után a cégbíróság meghozza a döntését méghozzá 15 napon belül ( ezt a cégbírósághoz beérkező kérelemtől kell számítani). A bíróság vagy elfogadja a kérelmet vagy el is utasíthatja rosszabb esetben. Ám ha pozitív döntést hoz számunkra, azaz elfogadja a kérelmünket és megtörténik a bejegyzés onnantól kezdve máris szerepelni fogunk a cégnyilvántartásban.

Cégjegyzék tartalmazza természetesen a cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát illetve a cégünk főtevékenységét,a képviseletre jogosultak neve és lakcíme, a cég jegyzett tőkéje,a cég adószáma és statisztikai számjele, a cég pénzforgalmi számláját és a cégbejegyzési végzés létrejöttének időpontját.

Következő cikkemben is a cégmódosítás témakörében fogok valami hasznossal előállni.