Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cégmódosítás – A cégnév módosítása

A mai cégmódosítás témánk a cégnév kiválasztása.

Miért pont ez a téma, miért érdemes róla többet beszélni?

A cégnek a neve meghatározó egy gazdasági társaság életében. Ez az első amit a kívülállók látnak, erre emlékeznek elsőnek is. Természetesen amellett, hogy mivel foglalkozik a cég, ez az egyik legfontosabb tudnivaló az üzleti kapcsolatok terén. Több kisebb és nagyobb dolgot kell tudni arról, hogy hogyan is válasthatjuk ki a megfelelő nevet.

Nem csak a cégmódosítás során érvényesek ezek a tudnivalók, hanem már rögtön a cégalapítás kezdetén is. Tehát, nyugodtan elmondhatjuk, hogy akár az elején választunk új nevet, akár valamikor menetközben, ugyanazok a szabályok érvényesek.

Érdemes még a változásbejegyzési kérelem beadása előtt kérni eg egyeztetőt a cégbíróságtól, így el lehet kerülni az esetleges név ütközést, ami még több időt vesz el, hiszen újabb nevet kell kitalálni, és azt újabb papírokkal kell majd beadni.

Figyelni kell, hogy amikor kitalálják a nevet, és azt, hogy hogyan legyen leírva, az elsődleges amit biztosítani kell, hogy megfeleljen a magyar helyesírás szabályainak, végtére Magyarországon fog tevékenykedni a társaság.

Természetesen használhatunk rövidítéseket nyugodt szívvel, de ott bizonyosodjunk meg arról, hogy az is megfelel a helyesírás szabályainak.

A következő cégmódosítás cikkben kitérek a további tudnivalókra, amit a névválasztásnál tudni kell.

0 Tovább

Felmondásból cégmódosítás 2.

Ahogyan a cégmódosítás, felmondás első bejegyzésében is írtam, sok olyan eset előfordulhat, amikor a felmondás nem csak egy egyszerű munka jogviszonyt szüntet meg, hanem ezzel a társaság tagjaiban, ügyvezetője szempontjából történik változás. Ekkor több papírmunkára kell számítani, mert ezekben az esetekben cégmódosítás lesz a vége.

Megnéztük az előző bejegyzésben, hogy a munkavállalói felmondás határozatlan időtartam esetén hogyan néz ki.

Most a határozott időtartamú viszony felmondásának kötelezettségeit vesszük nagyító alá.

Ha esetleg valaki emlékszik, akkor, szintén visszautalva a felmondás első bejegyzésére leírtam, hogy lehetnek, és vannak is olyan esetek, amikor indokolni kell a felmondás okát.

Ez egy tökéletesen olyan helyzet, amikor nem tudunk elmenni amellett, hogy ne beszéljünk egy kicsit az indoklásról.

Mindegy, hogy kötelező –e az indok vagy sem, a következő dolgokat jó észben tartani.
Csak olyan indokot írhatunk le, amelyből jól látszik, hogy az illető számára a munkaviszony további fenntartása lehetetlen. Például elköltözik, ha a megpróbáljuk pozitívabb irányból megközelíteni a dolgot.

Továbbá olyan indok, amelyből kitűnik, hogy a körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ezalatt értsük például a személyi, magánéletbeli vagy családi körülményeiben bekövetkezett változásokat.

Vagy az egészségi állapotával kapcsolatban felmerült okokra lehet hivatkozni indoklásképpen.

Viszont, ami még nagyon fontos, hogy a munkavállaló köteles az indokok valóságát és okszerűségét bizonyítani a munkáltató számára.

A mai cégmódosítás bejegyzés végére érve ajánlom, hogy mielőtt bárki elhamarkodott döntést hoz, bizonyosodjon meg arról, hogy alá tudja-e támasztani az indoklásban felsoroltakat, mert ahogyan azt mindenki tudja, jobb félni, mint megijedni.

0 Tovább

Felmondásból cégmódosítás

Ma megnézzük, hogy mivel jár a felmondás, történik –e cégmódosítás, ha igen milyen esetben, valamint kinek és mikor kell indoklás a felmondás mellé.

Gondolom sok mindenkinek ismerős a helyzet, ha azt említem meg, hogy van olyan eset, amikor az ügyvezető vagy a társaság egyik másik tagja munkavállalóként is tevékenykedik a cég életében. Ebben az esetben, ha felmondás történik, akkor az mindenképpen cégmódosítás, hiszen a társasági szerződést módosítani kell.

A felmondással mind a határozatlan és mind a határozott munkaidő megszüntethető, ugyan úgy, ahogy a munkáltató és a munkavállaló is felmondhat. Viszont a felmondási idő eltér attól függően, hogy ki mondott fel.

Nézzük meg először, hogy mi történik a munkavállaló felmondása esetén.

Abban az esetben, hogyha határozatlan időre szól a munkaviszony, akkor a munkavállaló nem köteles indokolni. A lényeg az, hogy mindenképpen adjuk be a munkáltató szervnél a felmondást.

Figyelni kell arra is, hogy abban az esetben, hogy ha a munkavállaló mondd fel, akkor végkielégítést nem fog kapni, mert a törvény szerint nem jár neki.

A felmondási idő 30 nap. Kivéve persze, hogyha hosszabb időtartamban nem állapodtak meg.

A 30 napot teljes egészében munkában kell töltenie a munkavállalónak. Ebben az esetben is van kivétel, mert a munkáltató azt mondhatja, hogy felmenti a munkavégzés alól, eltekint tőle.

A cégmódosítás következő bejegyzésében is a felmondás lesz a további témánk, hasznos tudnivalókkal várok mindenkit.

0 Tovább

Cégmódosítás – Legyen –e kültag ügyvezető?

Cégmódosítás

Most egy kicsit részletesebben foglalkozunk azzal, hogy kinevezhetjük –e a kültagot a cégmódosítás során vezető tisztségviselőnek.

Sokakat izgat most ez a téma, amelyet nem mindenki tudhat, de szerencsére kaptunk egy elég hiteles forrásból, egy nagyon jó álláspontot.

Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja alapján, a cégalapítás vagy a cégmódosítás során nyugodtan választhatjuk a betéti társaság kültagját ügyvezetőnek.

Ami miatt azt gondolhatjuk, hogy nem lehet, az a Ptk. azon rendelkezése alapján lehet, amely kimondja, hogy az operatív feladatokat, és a társaság üzleti tevékenységét, a beltag irányítja.

Ezzel a rendelkezésével a Polgári Törvénykönyv a betéti társaságokat illetően egy általános modellt állapít meg.

Ezt a modellt megtöri a Ptk. egy másik rendelkezése, amely egy általános rendelkezés a gazdasági társaságokra nézve.

Ebben ugyanis deklarálásra kerül az, hogy minden gazdasági társaság, a szervezeti és működési szabályát illetően szerződési szabadsággal rendelkezik.

Ettől a mondattól válik diszpozitívvá az egész általános modell a betéti társaságokat illetően.

Így tehát, nyugodtan megtehetjük a kültagot ügyvezetőnek, nem törvénytelen egyáltalán.

Viszont arra nagyon figyeljünk, hogy a kültagnak nincsenek helytállási kötelezettségei, így bármilyen döntést hoz, annak az anyagi következményeit a beltag fogja viselni.

Nem csak a cégmódosítás, de egy alapítás során is bátran kinevezhetjük a kültagot ügyvezetőnek. Sőt, van olyan eset, amikor nem az alapítás vagy cégmódosítás végeredménye, mert vannak olyan helyzetek, amikor kötelező a kültagot megtenni ügyvezetőnek.

0 Tovább

Cégmódosítás – Üzletrészeladás utáni adózás

A mai cégmódosítás témánk az üzletrészeladás és az ahhoz tartozó adózásról szól.

Előfordul, hogy egy gazdasági társaság tagja vagy tagjai szeretnének kiszállni az adott társaságból, megszüntetni a tagsági jogviszonyt. Ezt megtehetik úgy, hogy a tulajdonukban lévő üzletrészt eladják.

Az üzletrész eladás és vásárlás következménye az, hogy a társaság tagjai megváltoznak, így be kell nyújtani egy cégmódosítás kérelmet.

Nehéz sokszor megállapítania egy magánszemélynek, hogy mennyi az üzletrész értéke, amelyet értékesíteni akar.

A veszteséget nem lehet elszámolni a nyereséggel szemben, mivel sajnos erre nincsen lehetőség a törvény alapján. Viszont az árfolyamnyereségből származó jövedelmet le kell adózni.

Mit jelent az árfolyamnyereség?

Értékpapír átruházása ellenében kapott bevételnek azon része, amely több, mint amit az értékpapír megszerzésére költöttek, és a hozzá kapcsolódó járulékos költségek együttes értéke. Tehát ha összeadjuk az értékpapírért kapott pénzt és a hozzátartozó költségeket, akkor kapunk egy olyan összeget, ami felett, ha értékesítjük az üzletrészt, akkor azután már adóznunk kell.

Nem árfolyamnyereségből származó jövedelem, az, amit a törvény szerint más jövedelem megállapításánál kell figyelembe venni. Vagyis figyelemmel kell lenni arra, hogy a törvény mit tart pontosan nyereségnek és mit nem, mert nem minden nyereség számolódik árfolyamnyereségből származó jövedelemnek.

Nem a teljes érték kerül adózásra, kizárólag csak az, ami felettes, plusz értéknek számít, erre mindenképpen figyeljünk oda.

Az alapár az úgynevezett szokásos piaci érték, amely nem jelent mást, mint, hogy az az ellenérték, amelyet a független felek összehasonlítható körülmények között, egymás közt érvényesítenek vagy fognak érvényesíteni.

A szokásos piaci értékbe, a kamatot is bele kell számolni.

Ennyit mára röviden és tömören a cégmódosítás blogon belül, az üzletrészeladás adózását illetően.

Ha érdekli a cégmódosítás vagy szeretne többet megtudni, akkor keressék fel bátran az alábbi szolgáltatót.

0 Tovább

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás

blogavatar

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás 2016, azoknak akiket érdekel a cégmódosítással kapcsolatos minden tapasztalat. Kötelező cégmódosítás

Utolsó kommentek