A mai cégmódosítás témánk a cégnév kiválasztása.

Miért pont ez a téma, miért érdemes róla többet beszélni?

A cégnek a neve meghatározó egy gazdasági társaság életében. Ez az első amit a kívülállók látnak, erre emlékeznek elsőnek is. Természetesen amellett, hogy mivel foglalkozik a cég, ez az egyik legfontosabb tudnivaló az üzleti kapcsolatok terén. Több kisebb és nagyobb dolgot kell tudni arról, hogy hogyan is válasthatjuk ki a megfelelő nevet.

Nem csak a cégmódosítás során érvényesek ezek a tudnivalók, hanem már rögtön a cégalapítás kezdetén is. Tehát, nyugodtan elmondhatjuk, hogy akár az elején választunk új nevet, akár valamikor menetközben, ugyanazok a szabályok érvényesek.

Érdemes még a változásbejegyzési kérelem beadása előtt kérni eg egyeztetőt a cégbíróságtól, így el lehet kerülni az esetleges név ütközést, ami még több időt vesz el, hiszen újabb nevet kell kitalálni, és azt újabb papírokkal kell majd beadni.

Figyelni kell, hogy amikor kitalálják a nevet, és azt, hogy hogyan legyen leírva, az elsődleges amit biztosítani kell, hogy megfeleljen a magyar helyesírás szabályainak, végtére Magyarországon fog tevékenykedni a társaság.

Természetesen használhatunk rövidítéseket nyugodt szívvel, de ott bizonyosodjunk meg arról, hogy az is megfelel a helyesírás szabályainak.

A következő cégmódosítás cikkben kitérek a további tudnivalókra, amit a névválasztásnál tudni kell.