Cégmódosítás

Most egy kicsit részletesebben foglalkozunk azzal, hogy kinevezhetjük –e a kültagot a cégmódosítás során vezető tisztségviselőnek.

Sokakat izgat most ez a téma, amelyet nem mindenki tudhat, de szerencsére kaptunk egy elég hiteles forrásból, egy nagyon jó álláspontot.

Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja alapján, a cégalapítás vagy a cégmódosítás során nyugodtan választhatjuk a betéti társaság kültagját ügyvezetőnek.

Ami miatt azt gondolhatjuk, hogy nem lehet, az a Ptk. azon rendelkezése alapján lehet, amely kimondja, hogy az operatív feladatokat, és a társaság üzleti tevékenységét, a beltag irányítja.

Ezzel a rendelkezésével a Polgári Törvénykönyv a betéti társaságokat illetően egy általános modellt állapít meg.

Ezt a modellt megtöri a Ptk. egy másik rendelkezése, amely egy általános rendelkezés a gazdasági társaságokra nézve.

Ebben ugyanis deklarálásra kerül az, hogy minden gazdasági társaság, a szervezeti és működési szabályát illetően szerződési szabadsággal rendelkezik.

Ettől a mondattól válik diszpozitívvá az egész általános modell a betéti társaságokat illetően.

Így tehát, nyugodtan megtehetjük a kültagot ügyvezetőnek, nem törvénytelen egyáltalán.

Viszont arra nagyon figyeljünk, hogy a kültagnak nincsenek helytállási kötelezettségei, így bármilyen döntést hoz, annak az anyagi következményeit a beltag fogja viselni.

Nem csak a cégmódosítás, de egy alapítás során is bátran kinevezhetjük a kültagot ügyvezetőnek. Sőt, van olyan eset, amikor nem az alapítás vagy cégmódosítás végeredménye, mert vannak olyan helyzetek, amikor kötelező a kültagot megtenni ügyvezetőnek.