Ahogyan a cégmódosítás, felmondás első bejegyzésében is írtam, sok olyan eset előfordulhat, amikor a felmondás nem csak egy egyszerű munka jogviszonyt szüntet meg, hanem ezzel a társaság tagjaiban, ügyvezetője szempontjából történik változás. Ekkor több papírmunkára kell számítani, mert ezekben az esetekben cégmódosítás lesz a vége.

Megnéztük az előző bejegyzésben, hogy a munkavállalói felmondás határozatlan időtartam esetén hogyan néz ki.

Most a határozott időtartamú viszony felmondásának kötelezettségeit vesszük nagyító alá.

Ha esetleg valaki emlékszik, akkor, szintén visszautalva a felmondás első bejegyzésére leírtam, hogy lehetnek, és vannak is olyan esetek, amikor indokolni kell a felmondás okát.

Ez egy tökéletesen olyan helyzet, amikor nem tudunk elmenni amellett, hogy ne beszéljünk egy kicsit az indoklásról.

Mindegy, hogy kötelező –e az indok vagy sem, a következő dolgokat jó észben tartani.
Csak olyan indokot írhatunk le, amelyből jól látszik, hogy az illető számára a munkaviszony további fenntartása lehetetlen. Például elköltözik, ha a megpróbáljuk pozitívabb irányból megközelíteni a dolgot.

Továbbá olyan indok, amelyből kitűnik, hogy a körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ezalatt értsük például a személyi, magánéletbeli vagy családi körülményeiben bekövetkezett változásokat.

Vagy az egészségi állapotával kapcsolatban felmerült okokra lehet hivatkozni indoklásképpen.

Viszont, ami még nagyon fontos, hogy a munkavállaló köteles az indokok valóságát és okszerűségét bizonyítani a munkáltató számára.

A mai cégmódosítás bejegyzés végére érve ajánlom, hogy mielőtt bárki elhamarkodott döntést hoz, bizonyosodjon meg arról, hogy alá tudja-e támasztani az indoklásban felsoroltakat, mert ahogyan azt mindenki tudja, jobb félni, mint megijedni.