Ma megnézzük, hogy mivel jár a felmondás, történik –e cégmódosítás, ha igen milyen esetben, valamint kinek és mikor kell indoklás a felmondás mellé.

Gondolom sok mindenkinek ismerős a helyzet, ha azt említem meg, hogy van olyan eset, amikor az ügyvezető vagy a társaság egyik másik tagja munkavállalóként is tevékenykedik a cég életében. Ebben az esetben, ha felmondás történik, akkor az mindenképpen cégmódosítás, hiszen a társasági szerződést módosítani kell.

A felmondással mind a határozatlan és mind a határozott munkaidő megszüntethető, ugyan úgy, ahogy a munkáltató és a munkavállaló is felmondhat. Viszont a felmondási idő eltér attól függően, hogy ki mondott fel.

Nézzük meg először, hogy mi történik a munkavállaló felmondása esetén.

Abban az esetben, hogyha határozatlan időre szól a munkaviszony, akkor a munkavállaló nem köteles indokolni. A lényeg az, hogy mindenképpen adjuk be a munkáltató szervnél a felmondást.

Figyelni kell arra is, hogy abban az esetben, hogy ha a munkavállaló mondd fel, akkor végkielégítést nem fog kapni, mert a törvény szerint nem jár neki.

A felmondási idő 30 nap. Kivéve persze, hogyha hosszabb időtartamban nem állapodtak meg.

A 30 napot teljes egészében munkában kell töltenie a munkavállalónak. Ebben az esetben is van kivétel, mert a munkáltató azt mondhatja, hogy felmenti a munkavégzés alól, eltekint tőle.

A cégmódosítás következő bejegyzésében is a felmondás lesz a további témánk, hasznos tudnivalókkal várok mindenkit.