Cégmódosítás témakörében hallhatták már a cégkivonat kifejezést- ám, hogy pontosan mit is takar a szó azt ebből a cikkből megtudhatják. Illetve cikkembe foglalom még azt is, hogy mit tartalmaz egyáltalán a cégkivonat milyen adatok szükségesek hozzá.

A cégkivonat egy olyan hiteles dokumentum, ami tartalmazza a cég legfontosabb adatait és azoknak a változásait. Így cégmódosítás esetén az újabb adatok is természetesen ide lesznek bejegyezve.


Ezek az adatok a következők

A cég neve, székhelye, adószáma, a cégjegyzékszám, a cég alapításának időpontja, jegyzett tőkéje, a cég tevékenységi köre és a képviseletre jogosultak adatai. A cégnyilvántartásnak ezeken kívül több fontos melléklete is van, amelyeket a cégkivonat nem tartalmaz. Ilyen lehet például a cég alapító okirata. Ezen kívül a cégnyilvántartás részét képezik még továbbá az olyan iratok, amelyek nem igazolnak semmilyen fennálló helyzetet, de a hitelezők és az ügyfelek számára ezek az iratok fontos kiindulási pontok. Ilyen irat lehet például a cég éves beszámolója

Mikor is van szükség a cégkivonatra?

Befektetőként ez a legbiztosabb mód az üzletfelünk leellenőrzésére, de a hivatalos ügyek intézése esetén is kapóra jöhetnek, például hitelfelvételnél. (Így a cégmódosítás esetén is külön ügyelni kell arra, hogy minden fontos változott adat a cégmódosítás során ide be legyen jegyezve.) Ilyen hivatali ügyintézésnél a 30 napnál régebbi kivonatokat nem fogadják el.