Amikor a cégmódosítás eljárása zajlik, akkor azt egy változásbejegyzési kérelem formájában adják be az ügyvédek, a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes bírósághoz.

A kérelem egy elektronikus rendszeren keresztül kerül be, amelynek kötött formátuma van, és tartalmaz bizonyos okiratokat, amelyeknek a beadása kötelező. Ilyen kötelező okirat például a meghatalmazás is.

Mit is kell tudni a meghatalmazásról?

A meghatalmazást, egy teljes bizonyító erejű okiratba kell foglalni. Méghozzá magánokiratba.

Azt kell tudni a magánokiratról, hogy azt mindaddig hitelesnek, és a benne szereplő adatokat igaznak kell tekinteni, ameddig az ellenkezője be nem bizonyosodik.
Két fél van, a meghatalmazó és a meghatalmazott.

A meghatalmazó az, aki valamit rábíz egy másik személyre. Akire rábíznak valamit, az a meghatalmazott.

A meghatalmazást úgy kell tekinteni, hogy a meghatalmazó és a meghatalmazott egyöntetűen tesz nyilatkozatot arra nézve, hogy ami az okiratban szerepel információ, az a valóságnak megfelel.

Ezen felül, kötelező erővel elismerik mindazokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek az okiratban szerepelnek, és az okirat létrejöttével keletkeznek.

A cégmódosítás során beadásra kerülő meghatalmazásnak vagy bármely egyéb meghatalmazásnak vannak tartalmi elemei. A tartalmi elemeknek nem kell mindegyiknek egytől egyig teljesülnie ahhoz, hogy az okirat megfeleljen az előírtaknak.

meghatalmazas