Ahogyan azt már az előző cégmódosítás cikkben is ígértem, tovább folytatom a cég nevének kitalálásánál és kiválasztásánál további fontos szempontjait.

A magyar helyesírás szabályait követendően kell megalkotni a nevet, és ugyanígy kell eljárni a név rövidítése esetén is.

Amit még fontos tudni, hogy a cégnek a neve kettő részből tevődik össze.

A vezérszó az első. Sorrendiség szempontjából is. Ez nem más, mint az általunk kitalált név. Lehet nevet adni a család után, lehet olyan nevet is adni, ami a tevékenységet nagyban elárulja ( pl. XZY számítógép kereskedés), de bármi fantázia név is jól tud működni vagy , akár egy jól kitalált rövidítés is.

A második a cégforma. Ez a sorrendiség szerint is a második helyen áll, ami azt jelenti, hogy a név után jön az, hogy XYZ Kft., XYZ Bt., XYZ Rt., és így tovább.

Természetesen a cégmódosítás során a nevet is lehet változtatni, de akár egy ezzel együtt egy másik gazdasági társasági forma típusára is átalakulhat a jelenlegi társaság. De ez már bonyolultabb a névválasztásnál, erről majd később.

Ne ijedjünk meg, ha nevet kell választani, csak győződjünk meg arról, hogy jó nevet választunk. Olyat, ami nekünk tetszik.

A következő cégmódosítás téma szintén a névválasztással lesz összefüggésben, de itt megnézzük, hogy mit néz a bíróság az egyforma cégnevek esetében.