Cégmódosítás 1027 Budapest, Bem rakpart 50.

Üdvözlök mindenkit a harmadik cégnév, cégmódosítás témánk részénél.

Sok minden átnéztünk az elmúlt két alkalommal, legyen szó akár arról, hogy milyen jellegű nevet szoktak választani névnek vagy arról, hogy formailag, hogyan is néz ki egy név.

Ma a hasonló cégnevekről lesz szó többek között, de előtte egy kis gyors emlékeztető.

A gazdasági társaság nevét, a Magyarországon hatályban lévő helyesírás előírásai szerint kell megalkotni. Ha rövidítést szeretnénk alkalmazni, akkor annak is megfelelőnek kell lennie a helyesírás szerint.

Formailag kettő részből tevődik össze a név.

Vezérszóból és a cégformából. Ez a sorrendtartás alapja is, mert a vezérszó az, amit mi adtunk a cégnek név, akár a cégmódosítás vagy az alapítás során.

A cégforma az megmutatja, hogy milyen gazdasági társasági típusról is beszélünk tulajdonképpen.

És végül, ami maradt mára az az, hogy megnézzük mit néz a bíróság a hasonló cégnevek esetében.

Először is megnézik, hogy mekkora a hasonlóság, és milyen mértékben. Akkor fogja megengedni az illetékes cégbíróság, hogy használjunk egy nevet, hogyha a hozzánk hasonló névtől négy betű esetén minimum eltér.

Kihangsúlyoznám, hogy betűkről van szó, nem pedig egyéb írásjelről. És nem is karakterekről. És nem is a számok tekintetében nézik a különbséget.

Egyszerű, hogy még a kérelem előtt megnézik, és egyeztetnek a bírósággal, hogy lehet –e használni az Önök által kitalált nevet, így meg lehet úszni a hiánypótlást és az újabb papírok beadását.

Ennyit kell tudni a cégnév megfelelő és hatékony kiválasztásáról, akár cégmódosítás, akár alapítás során kerül kiválasztásra, a szabályok ezen tekintetben nem változnak.