Ha cégmódosítás, akkor kötelező megemlítenünk milyen formaváltozásokon mehet keresztül cégünk. A társasági formaváltásnak számít az, ha a gazdasági társaság jogutódlással más, az addigitól eltér formát választ. Ide tartozik az egyesülés, összeolvadás, beolvadás. szétválás, különválás illetve a kiválás. Vegyük tehát sorra egyesével az előbb felsorolt formaváltásokat. Igyekszem a legfontosabb információkkal szolgálni a cégmódosítás támakörépben, remélem hasznos lesz az Ön számára is.

  •   Egyesülés:

Ebben az esetben minimum két, de több társaság is egyesülhet a végeredményként egyetlen egy jogutód fog létrejönni. Egyesülésen belül összesen 2 változatot különböztet meg a törvény méghozzá az egyik az összeolvadás a másik pedig a beolvadás.

Összeolvadás:

Összeolvadáskor valamennyi jogelőd megszűnik és egy teljesen új jogutód fog keletkezni. Amikor az összeolvadással megszűnő  társaságok cégjegyzékből való törlése során a megszűnő társaságok cégjegyzékében a jogutód társaság feltüntetésre kerül.

Beolvadás:

A beolvadásos egyesülésnél nem fog megszűnni a jogelődünk. Mivel a résztvevő társaság egyike megmarad az eredeti formájában, ám magában foglalja a beolvadó társaságot vagy társaságokat. Az átvevő társaság esetében  egy változásbejegyzés következik be amely tartalmazni fogja azt, hogy mely társaságok olvadtak be az átvevő társaságba.

  • Szétválás:

Cégmódosítás lehetséges szétválás következtében is. A gazdasági társaságok esetében a szétválásnál a társaság tagjai  a társasági vagyon egy részével két vagy akár több jogutód társaságra oszlanak fel a gazdasági törvény értelmében. Először egyetlen jogelőd van majd az eljárás végeztével több jogutód keletkezik. Ebben az esetben egyetlen társaságból több társaság lesz majd a folyamat végén. Az összeolvadáshoz hasonlóan a szétválásnak és két lehetséges alfaja van, méghozzá a különválás illetve a kiválás.

Különválás:

A különválás az ellentétpárja az összeolvadásnak. Ebben az esetben ugyanis a szétváló jogelőd cégjegyzéki törlése következik be. Az új jogutódok cégjegyzékébe is bejegyzik, hogy szétválással keletkeztek továbbá mely társaságokból jöttek létre.

Kiválás:

Cégmódosítás utolsó formája a kiválás. Az előzőhez hasonlóan a kiválás a beolvadás ellenkező megfelelője. Ebben az esetben a kiinduló társaság változatlan társasági formában fog fenn maradni, a cégjegyzékben azonban a belőle keletkező jogutód társaságokon túl fel kell tüntetni mindazon cégjegyzéki változásokat, amelyek az átalakulás alatt bekövetkeztek.