Cégmódosítás esetén a változásokat jogi képviselő útján közölni kell a cégbíróság felé. Mai bejegyzésemben a székhelymódosítás feltételeiről, menetéről szeretnék írni.

Minden gazdasági társaságnak kötelezően van székhelye, mely az a hely ahol a cég hivatalosan elérhető, megtalálható. Oda érkeznek a hivatalos levelei, többnyire az a központi ügyintézés helye, a döntéshozatal a legtöbb esetben a székhelyen történik. Az adóhatóság a székhelyen tartja meg a revíziókat, illetve a taggyűlés is legtöbbször a székhelyen zajlik. Mint azt láthatjuk egy gazdasági társaság életében igencsak komoly szerepet tölt be a székhely. Épp ezért, ha annak változásáról van szó, azt haladéktalanul jelezni kell a cégbíróság felé.

Székhelymódosításról a tagok határozhatnak, viszont, ha a társasági szerződés engedi, úgy az ügyvezető önállóan is dönthet a székhelyváltásról.

Székhelyváltásnál, cégmódosítás esetén először is az új székhely jogszerűségét igazolni kell az eljáró ügyvéd felé, azaz az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulására van szükség, ahhoz, hogy a cég az új címet feltüntethesse a létesítő okiratban. A cégmódosítás során székhelyként megjelölt ingatlan helyrajzi számára is szüksége lesz az eljáró ügyvédnek, hiszen az alapján tudja lekérni a tulajdoni lapot, mely kötelező ahhoz, hogy meg tudjon győződni a székhely jogszerűségéről.

Cégmódosításnál ez esetben az illeték 15.000 Ft, míg a közzétételi díj 3.000 Ft.

Székhelyváltásnál amennyiben illetékességi területváltás is történik (pl. Heves megyéből Budapestre kerül át a cég székhelye) úgy a változásbejegyzés határideje 2x15 nap. Ez esetben változik az adószám és a cégjegyzékszám is. Amennyiben erre nem kerül sor, a változásbejegyzés kb. 15 nap  és az adószám és cégjegyzékszám változatlan marad.