Ingyen cégmódosítás
Caption

Gondolom, hogy sokakat igazgat, hogy mit is jelent az üzletrész átruházás és, hogy mi is pontosan az üzletrész.


Tudni kell, hogy az üzletrészek egésze adja meg nekünk a törzsbetétet, ami a törzstőkét.

A törzsbetét a létesítő okiratban feljegyzésre kerül. A törzsbetétet alkotó része az üzletrész, amelyek a társaság tagjait illetik. Ez alapján kerül meghatározásra az is, hogy ki mekkora hányaddal rendelkezik a társaságban. Ez alapján tudjuk azt, hogy ki milyen szavazati aránnyal rendelkezik, valamint, hogy a jogok és kötelezettségek hogyan osztódnak el.

Az üzletrész átruházás mindenképpen csak a cégmódosítás révén tud kiteljesedni, főleg, hogy a létesítő okirat része, és nagyban befolyásolja a gazdasági társaság belső felépítését.
Tehát még egyszer röviden, az üzletrész az egyenlő a törzsbetéttel. A törzsbetétek összege viszont egyenlő a törzstőkével vagy jegyzett tőkével.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy vagy a cégalapítás során, vagy a cégmódosítás során a törzsbetét meghatározásra kerül. A törzsbetétet egy egyértelmű összegnek kell elképzelni, amely nyilván forintban értendő. A tagok különböző befizetéseit kell egymáshoz viszonyítani, és ebből kapjuk meg az üzletrészt, amely a 100%-hoz viszonyítva van megadva százalékban.

Ennyit mára a cégmódosítás üzletrész témáról.