Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kötelező cégmódosítás 2017

Nagyjából már csak kettő hete van a magyar kft-knek arra, hogy elvégezzék/elvégeztessék kötelező cégmódosítás keretében a kötelező törzstőke emelést 3 millió forintra. A csúsztatott végső határidő 2017. március 15-e.
Emlékeztetni szeretném az olvasót arra, hogy a kötelező törzstőke emelésre biztosított végső határidő nem jelenti azt, hogy pénzügyileg is rendezni kell március 15-ig a hiányzó tőkerészt. A cégek a kialakult bíró gyakorlat szerint 2 évet vállalhatnak, azaz két év alatt vállalnak kötelezettséget arra, hogy rendezik a társaság felé a hiányzó tőkerészt. Lehet banki, vagy házipénztáros teljesítésű is. Arra is van lehetőség nyilván, hogy a tag múltbeli házipénztárba történő teljesítést igazoljon az eljáró ügyvéd vagy jogtanácsos előtt.
A határidő elég szűk, jelentkezzen minél hamarabb, kérjen időpontot, hogy ez eljáró ügyvéd minél gyorsabban be tudja adni a cégbíróság felé az iratokat.

0 Tovább

A jegyzett tőke befizetésének határideje

A mai cikk egy igazán érdekes és rendkívül aktuális témával foglalkozik. Sokszor írtam már, hogy a törzstőke, jegyzett tőke megemelésének van egy bizonyos határideje, méghozzá 2016. március 15-e.

Itt jön be az érdekesség. Ugyanis, ezt a dátumot semmilyen formában nem fogjuk megtalálni a Polgári Törvénykönyv sorai között.  A Ptk-nak van egy érdekes része, a harmadik könyv 4. § (2) bekezdés, amely szerint, az SZMSZ szabályozása során, a törvény felhatalmazása alapján, a jogi személyekre vonatkozó szabályozástól el lehet térni akkor, amikor létrehozzuk a létesítő okiratot. Ez a létesítés szabadságának az elve.

A cégmódosítás során ez akkor merül fel, ahogy már fentebb említettem, amikor tőkeemelés történik.

Miért is fontos ez?

Azért, mert, ha ez nincsen szabályozva, akkor ez azt jelenti, hogy abban az esetben, amikor egy olyan cégmódosítás kérelmet adnak be, amelynél szeretnék kérni azt, hogy pl. 5 év legyen a tőkeemelés határideje, nem fogunk erre egy konkrét és egységes választ kapni. Még.

Mindig vannak joghézagok, amelyekre a jogalkotó a törvény megalkotása során nem gondolt vagy, szándékosan hagyta nyitva a gyakorlat számára. Az ilyen joghézagok esetében jön a képbe a bírói gyakorlat, a bíró szabad, és teljesen szubjektív mérlegelése.


Vagyis a tőkeemelés perpillanat még azon a szinten van, amikor a konkrét határidő maximalizálása teljes mértékben az egyes bírók szubjektív szemléletén alapul.

Ennek a cikknek az alapjául kettő olyan eset szolgált, amelynél a kérelem ugyanarra a jogcímre irányult vagyis, hogy a jegyzett tőke megemelésének a határidejét tolják ki 5 évre. Az egyik esetben a bíró a kérelemnek helyt adott, a másik esetben viszont, egy másik kérelemre egy másik bíró, nemet mondott.

Tehát két ugyanazon eset párhuzamba állítása esetén két ellentétes döntést találunk.

Elmondhatjuk tehát, hogy mind addig, ameddig nincsen egy egységes bírósági álláspont erre a gyakorlatra, addig a „szerencsén” és a bíró szabad belátásán múlhat a kérelem elfogadása.

Tőkeemelés határideje még nem forrott ki.

0 Tovább

Cégmódosítás és új Ptk 2014 - nem kell törzstőke emelést kötelezően végrehajtani kft-nél

Sok helyütt lehetett arról olvasni, hogy ha valaki az úk Ptk. hatálybalépése, - azaz 2014. március 15-e után cégmódosítás keretei között társasági szerződést módosít, és azt beadja a cégbíróságra, akkor azt csak úgy fogadják el, ha azt hatályosítják az új Ptk-hoz, azaz pl. kft-k esetében felemelik a törzstőkét 3 millió forintra - ha kevesebb persze.

Nem muszáj felemelni a törzstőkét 3 millió forintra a társasági szerződés módosításánál.

A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának állásfoglalása értelmében meglévő cégek esetében 2016. március 15-ig meg kell emelni a törzstőkét, azonban nem feltétlenül az új Ptk. hatálybalépését követő első cégmódosítás alkalmával!

Amennyiben a cég a cégmódosítás alkalmával nem helyezi magát alá az új Ptk-nak, úgy rá a régi Gt. szabályai irányadóak, azaz nem kell kötelezően megemelnie a törzstőkét 3.000.000 Ft-ra.

Tehát nyugodtan módosíthatja például cég a székhelyét, telephelyét a tulajdonosi viszonyokat, 2016. március 15-ig van ideje a törzstőkét megemelni. 

Ez a hír sok kft-tulajdonos, ügyvezető válláról leveszi a nyomasztó terhet, érezhetően visszaesett az új Ptk. hatálybalépése utáni cégmódosítások száma Magyarországon...

0 Tovább

Kötelező cégmódosítás - igazítás új PTk-hoz - költségek..

Az új Ptk. sok változást fog hozni a cégalapítások, főleg a kft alapítások terén. Egyik szembetűnő változás az lesz, hogy a kft alapítás törzstőkéje meg fog változni. Ez azonban nem csak az új kft-k érvényes, hanem már a működőkre is. Mit jelent ez pontosan?

Kft cégmódosítás 2014-től... (törzstőke)

Ez egészen egyszerűen annyit tesz, hogy a meglévő kft-ket cégmódosítás keretében törzstőke emelésére kényszerít a törvény, azaz az új Ptk. Tehát minden kft-nek fel kell emelnie a törzstőkéjét minimum 3 millió forintra.

Kötelező törzstőke emelése cégmódosítással költségei.

A kötelező kft törzstőke emelése illeték és közzétételi díjmentes, ha a társasági szerződés módosítása csak az új Ptk. hatálybalépévésel kapcsolatos cégmódosítást tartalmazza, azaz az állam felé egyetlen fillért sem kell ilyenkor fizetni.

Mi a helyzet akkor, ha mást is módosítunk?

Ha a társasági szerződés módosítás másra is kiterjed, akkor sajnos fizetni kell a normál eljárási illetékeket, és közzétételi díjat....

Cégmódosítás magy rutinnal, törzstőke emelés, cégmódosítás 2014 - kft módosítás.

0 Tovább

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás

blogavatar

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás 2016, azoknak akiket érdekel a cégmódosítással kapcsolatos minden tapasztalat. Kötelező cégmódosítás

Utolsó kommentek