Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bt kötelező cégmódosítás 1.

Felütötte a fejét mostanában az, hogy a betéti társaságok létesítő okiratát meg kell változtatni kötelező jelleggel, sőt, 2015. március 15-ig kell mindezt megtenni.

Elárulok egy apró titkot. 

Ez nem egy hirtelen jött változás, nem egy hirtelen jött kiegészítés, hiszen ez már tudható volt a hatályos Ptk. 2013-as kihirdetésénél is. Mindössze arról van szó, hogy sokan valószínűleg ezt nem vették észre, ezért elkezdett futótűzként terjedni a híre.

Fontos tudni, hogy a kötelező cégmódosítás teljes mértékben illeték és közzétételi költségektől mentes. Persze itt is megvan a csavar, hiszen ha a kötelezők mellett, mi még mást is megváltoztatunk, akkor arra nem érvényes a térítés mentesség. Vagyis az illetékmentesség csak akkor él, ha a módosítás a kötelező elemekre irányul.

Fel kell hívnom arra a figyelmet, hogy minden egyes Bt társasági szerződését át kell nézni március 15-ig.

Ha vannak eltérő részek, akkor az újra szerkesztett dokumentumot 2015. április 15-ig legkésőbb be kell nyújtani. Késés esetén a bíróság akár több tízezer forintos bírságot is kiszabhat. 


Lehet tudni szerencsére, hogy mik azok az eltérések, amelyek esetén nem kell változtatni a létesítő okiraton. Ilyen eltérés többek között, a vezető tisztségviselő elnevezése, amelyet régen üzletvezetőnek, ma már ügyvezetőnek hívnak.

Ami érdekes, hogy, ha az okiratban szerepel az, hogy a Gazdasági társaságokról szóló törvényt kell alkalmazni, akkor sem kötelező a cégmódosítás. De abban az esetben, ha az okirat konkrét pontokra hivatkozik, akkor azt már be kell nyújtani. Tisztázás végett a gazdasági társaságokról szóló törvényt hatályon kívül helyezték és annak konkrét pontjaira nem lehet hivatkozni, viszont általánosságban a törvényre igen.

Mivel ennek a betéti társaságok kötelező cégmódosítás témának koránt sem értünk a végére, ezért a következő bejegyzésben is erről lesz szó.

 

0 Tovább

Blog cégmódosítás témakörben

A blog a cégmódosításról fog szólni.

Elsősorban a cégmódosítás 2013-as, a cégmódosítás 2014-es aktuális kérdéseivel fog foglalkozni, iletve a mostanában egyre gyakoribb kötelező cégmódosítással.

A cégmódosítás szükségességéről,  mikor kell céget módosítani, mikor van ügyvéd, jogász segítségére, az egyes cégmódosítási eljárások mennyibe kerülnek, illeték - közzétételi költségtérítés vonzatok stb.

A cégmódosítás blog szerzője régóta dolgozik ezena területen, így alkalma nyílik nap mint nap találkozni annak buktatóival, és legfontosabb kérdéseivel, amelyeket talán sehol sem tárgyalnak az interneten.

A cégmódosítás blog minden olyan személynek íródik, akit érint a cégmódosítás valamilyen apropóból, talán azért mert cége van, netán ilyn cégnek dolgozik, mint könyvelő, vagy esetleg jogtanácsos, ügyvéd, akinek nincs akkora gyakorlati tapasztalati ezekben a cégmódosításos ügyekben.

Tehát elindult a cégmódosítás blogom, frissítés lehetőleg minél gyakrabban.

0 Tovább
12
»

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás

blogavatar

(új) INGYEN cégmódosítás + székhelyszolgáltatás 2016, azoknak akiket érdekel a cégmódosítással kapcsolatos minden tapasztalat. Kötelező cégmódosítás

Utolsó kommentek